Het verschil tussen WordPress & SquareSpace

Posted by MIST in Tips&Tricks

Wil je zelf een website maken? Wij vergelijken onze twee favoriete systemen, WordPress & Squarespace.

SquareSpace > Eenvoudiger in gebruik maar met minder mogelijkheden.

Met Squarespace maak je een website op het Squarespace platform, je moet dus geen aparte hosting aankopen zoals je dat voor een WordPress.org website wel moet doen. Het grote voordeel van Squarespace is dan ook dat jij geen last hebt van technisch gedoe. Je moet geen updates doen of plugins zoeken en installeren. Je kan kiezen uit 22 thema’s die één voor één prachtig vormgegeven zijn. Voor WordPress zijn er een overvloed aan thema’s (en plugins) te vinden, zowel gratis als betalend, het probleem is dat er slechts een klein percentage echt goed werkt. Het is dan ook belangrijk om te weten wat je nodig hebt voor de snelheid, SEO, veiligheid en de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Een paar vergelijkingen:

WordPress kosten

WordPress is gratis maar je moet zelf hosting en een domeinnaam aankopen. Dat kan bijv. bij Antagonist voor €75 per jaar. Daarnaast kan je best een thema kopen omdat je dan support kan vragen als er dingen niet lukken. Het gemiddelde thema kost €60, je hebt dan zes maanden support. Op Themeforest vind je een ruime keuze, wij raden aan één van de best verkopende thema’s te kopen.

Er bestaan zowel gratis als betalende plugins voor extra functionaliteiten. Hou vooral rekening met prijzige plugins voor webshops.

SquareSpace kosten

Vanaf $8 per maand voor een gewone website tot $26/$70 per maand voor een webshop zolang de website online staat. $20 per jaar voor een domeinnaam indien je per maand betaald en/of vanaf het tweede jaar.

WordPress voor- en nadelen

Je kan veel doen met WordPress op voorwaarde dat je er veel tijd insteekt. Je bent al snel een aantal uren/dagen bezig het vinden van de juiste hosting, thema en plugings en dan ben je nog niet begonnen aan de inhoud. WordPress is een systeem dat constant verbeterd wordt en moet dus ook onderhouden worden. Nadat je website online staat is het belangrijk om op regelmatige tijdstippen in te loggen om het systeem en je plugins up to date te houden. Over het algemeen is dat eenvoudig te doen maar in uitzonderlijke gevallen kan er een conflict ontstaan waardoor je website offline gaat.

Het grote voordeel is dat er ontzettend veel informatie over WordPress te vinden is via Google. Voor een probleem met een betaalde plugin of thema kan je meestal bij de developers terecht.

Squarespace voor- en nadelen

SquareSpace is veel makkelijker in te vullen en vraagt geen onderhoud. Als je de inhoud klaar hebt kan je in een dagje een kleine website maken. Op termijn is het iets duurder dan WordPress maar het vraagt ook veel minder tijd waardoor jij je kan concentreren op de inhoud en je job. Je hebt keuze uit 22 thema’s waarvan je zelf de kleuren, lettertypes en uiteraard de inhoud kan aanpassen. In vergelijking met WordPress zijn er erg weinig keuzes maar dat maakt het ook makkelijker. Het is hierdoor eenvoudiger om snel een aantrekkelijke website te maken.

Een WordPress webshop

De meeste WP webshops worden met WooCommerce gemaakt maar er zijn ook andere e-commerce plugins verkrijgbaar. Hou er rekening mee dat zowel WordPress als Squarespace Amerikaanse systemen zijn en standaard niet optimaal zijn ingesteld voor de Europese markt. Om je webshop aan te passen naar je wensen kan je kiezen voor (vaak betalende) plugins. Wil je veel aanpassingen en/of connecties met andere systemen dan is het vaak beter om je website te laten maken door een developer.

Om betalingen te accepteren moet je een contract afsluiten met een Payment Service Provider.

Een Squarespace webshop

Ook hier hetzelfde verhaal, het is veel makkelijker om een webshop te maken maar je hebt meer beperkingen. De belangrijkste beperking is dat er enkel met Credit card of Paypal betaald kan worden. Je moet hiervoor een account aanmaken bij Stripe. Tot korte tijd geleden was er ook een probleem met btw instellingen voor Europa maar dat zou intussen opgelost zijn.

Belangrijk om weten voor beide systemen

Om een goede website te maken moet je meer kunnen dan enkel het systeem gebruiken. Het is belangrijk om een goede structuur te maken, rekening te houden met SEO en afbeeldingen te bewerken. Je kan niet zomaar elk formaat beeld gebruiken in je lay-out dus het is belangrijk dat je met een fotobewerkingsprogramma kan of wil leren werken.

Kennis van HTML en CSS is handig als je specifieke aanpassingen wil doen in de vormgeving maar niet noodzakelijk.

Conclusie

Ben je niet technisch aangelegd en heb je geen weken tijd? Kies dan voor Squarespace of laat je website maken door iemand anders.

Ben je technisch aangelegd, ben je nieuwsgierig, leer je graag en heb je veel tijd? Kies dan voor WordPress.

Een combinatie van beide systemen zou ideaal zijn maar dat bestaat helaas nog niet. ;)
02 mrt 2016 no comments

Sorry, the comment form is closed at this time.